Hírek

Elérhetőségek

TÁJÉKOZTATÁS az idegenforgalmi adó és a talajterhelési díj bevallási űrlapok előtöltéséről

A Somoskőújfalui Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjeként tájékoztatom Tisztelt ügyfeleinket, hogy az Automatikus Közigazgatási Döntéshozatali (AKD) rendszer SZEÜSZ kialakítása (KÖFOP-2.2.7-VEKOP-20-2020-00001) projekt Önkormányzati ASP rendszert érintő fejlesztések elkészültek, melynek során elérhetővé vált az idegenforgalmi adó és a talajterhelési díj bevallás űrlapok előtöltése.

A bejelentkezett felhasználó általi ügyindítás (űrlap online kitöltése) során az előtöltés két lépcsőben történik. Ez első lépésben kérhető a bevallásai listája. Amennyiben nincs ilyen bevallás, akkor természetesen tovább léphet normál kitöltésre is.

Idegenforgalmi adó esetében a bevallási időszak (év és hónap), talajterhelési díj esetében a bevallás adóéve, ingatlan címe, helyrajzi száma és adóösszeg segíti a bevallás kiválasztását.

Bevallás választása nem kötelező, az ügyfél dönthet úgy, hogy normál módon tölti ki az űrlapot.

A tételek megjelenítésének előfeltétele, hogy az adózó szerepeljen az adóhatóság nyilvántartásában és az adatai egyezzenek a közhiteles nyilvántartásban szereplővel. Amennyiben a bejelentkezett személy nem saját nevében (magánszemélyként) jár el, akkor a képviseletnek igazoltnak kell lennie.

FONTOS, hogy az előtöltés célja az űrlapkitöltés segítése. Az előtöltés adatköre nem terjed ki valamennyi adatra. A kedvezményekről és mentességekről az ügyfeleknek ismételten nyilatkoznia kell.

 

Somoskőújfalu, 2023. december 14.

 

Gregorné Kovács Hajnalka

jegyző